سنجاب جونده ای است نیمه اهلی ،این حیوان در کشورهای اروپایی جز حیوانات اهلی محسوب نمی شود ولی چند سالی است که نگهداری آن در ایران رایج شده است.در طبیعت با توجه به توانایی خود در بالا رفتن از درخت اغلب در جنگلها ودر سوراخهایی که خود در درخت ایجاد می نماید زندگی میکند.سنجابها گیاهخوار بوده ومیوه ها ودانه ها عمده غذای طبیعی آنها را تشکیل میدهند.
خریداری
با توجه به اینکه اغلب سنجابها در ایران بوسیله تله گذاری گرفته شده ودر شرایط بهداشتی مناسبی نگهداری نمیشوند ،هر سنجابی را قبل از خرید بهتر است نزد دامپزشک ببرید.
نر وماده
در سنجابهای نابالغ نر ، فاصله بین مقعد حیوان از برآمدگی ادراری تناسلی بیش از ماده میباشد.(مانند بچه گربه)در سنجاب نر بالغ نیز آلت تناسلی قابل مشاهده است. طول عمر سنجابهای نر در اسارت اغلب بیشتر از ماده میباشد.
رابطه با انسان
سجاب به نسبت خرگوش و هامستر خیلی دیرتر اهلی شده وتمایل بیشتری به گاز گرفتن دارد.
نگهداری
سنجاب را بهتر است در قفس نگهداری نمود .قفس باید به اندازه کافی بزرگ بوده (ابعاد 1متر) ودارای میله های فلزی با ضخامت کافی باشد.دندانهای سنجاب دائما در حال رشد است وبرای سائیده شدن طبیعی آنها، حیوان باید اغلب اوقات در حال جویدن باشد.بنابراین میله های قفس باید دارای استقامت کافی بوده ودر عوض میتوان داخل قفس شاخه های ضخیم درخت را قرار داد. کف قفس رامیتوان با پوشال ،کاغذ یابرگ درخت پر کرد. برای لانه نیز میتوان یک لوله یا کوزه کوچک سفالی در گوشه ای از قفس تعبیه کرد. قرار دادن شاخه های ضخیم درخت وثابت کردن آنها به دیواره قفس شرایط مناسبی راجهت بازی و فعالیت سنجاب پدید می آورد. بهتر است درب قفس دارای 2 چفت باشد زیرا سنجاب راه باز کردن آن را خیلی زود یاد میگیرد.
سنجابها اغلب به خواب زمستانی می روند.در صورت بروز این پدیده نباید مزاحمتی برای حیوان ایجاد شود بلکه باید آذوقه کافی در دسترس آن قرار داده شود.
تغذیه
سنجاب طیف وسیعی از دانه ها،میوه ها و سبزیجات را می خورد.دانه ها شامل (غلات:گندم ،ذرت)و دانه های روغنی (مثل تخم آفتابگردان)و میوه ها شامل میوه های خشک(گردو،فندق،بلوط)و میوه های دیگر مثل سیب،انگور وسبزیجاتی نظیر کاهو وکلم همگی میتوانند مورد استفاده سنجاب قرار گیرند.
نکته بسیار مهم در تغذیه سنجاب تنوع غذایی است .نباید تنها یک نوع غذا به سنجاب داده شود زیرا هر کدام ایجاد عوارضی گوارشی خواهند نمود. بهتر است در 3-2 ظرف غذا از انواع مختلف در اختیار حیوان باشد تا انتخاب کند. برای سنجاب نیز تغییر جیره غذایی باید به آهستگی صورت گیرد.
تولید مثل
فصل تولید مثل سنجاب نیز اغلب اوایل بهار است.با افزایش طول روز حیوان نر وماده از خواب زمستانی برخاسته و فعال می شوند .طول دوره آبستنی سنجاب حدود 1 ماه بوده ودر هر نوبت بطور متوسط 5-3نوزاد بدنیا می آورند.بچه سنجابها در ابتدا با چشمهای بسته و بدن عاری از مو بدنیا مو به دنیا می آیند.پس از 2هفته بدن از موپوشیده شده وتا 1 ماهگی چشمها نیز باز میشوند.مادر اغلب تا 2 ماهگی از بچه ها نگهداری کرده و بعد ار آن میتوان بچه ها را جدا نمود.بچه ها در 1 سالگی بالغ می شوند.
تمیز کردن ونظافت
سنجاب نیز (مانند همستر)اغلب در گوشه خاصی از قفس ادرار یا مدفوع می کند. این قفس را میتوان به تناوب تمیز کرد.البته سنجاب مدفوع خواری نیز داردو فرصت این کار نباید به او داده شود.لانه سنجاب وظروف غذا نیز باید بطور مرتب تمیز شده وباقیمانده های سبزی و میوه هر روز جمع شوند. کل قفس را میتوان سالی 3-2بار تمیز کرده و بستر را تعویض نمود.
بیماریهای مهم
در سنجابهای خانگی پوکی استخوان ،انگل خارجی وبیماریهای تنفسی و مسمومیت بیشتر مشاهده شده است.
پوکی استخوان: یک اختلال تغذیه ای است که در اثر کمبود کلسیم وفسفر یا ویتامین Dیا اختلال در نسبتکلسیم به فسفر جیره بوجود می آید.در سنجابهایی که در ایران در منزل نگهداری میشوندبدلیل نوع تغذیه وکمبود منابع کلسیم وفسفر در جیره این عارضه زیاد دیده میشود.جهت پیشگیری از این امر ،باید نوزادان به اندازه کافی شیر مادر را خورده وپس از آن نیز مکملهای کلسیم دار به تناوب به جیره اضافه شود.
انگلهای خارجی:انگلهایی از قبیل کک،شپش وکنه در موارد زیادی مشاهده شده اند.انگلهای خارجی علاوه بر خونخواری می توانند موجب انتقال بیماری شوند. درمان اینها بوسیله دارو های اختصاصی میسر میباشد. در مصرف این داروها که سمی هستند باید دقت زیادی نمود زیرا در صورت بلعیده شدن توسط سنجاب میتوانند موجب مسمومیت شوند.
سنجاب ارغوانی” اصطلاحی است که در زبان انگلیسی برای نشان دادن “گزینه بسیار مطلوبی که وجود ندارد” استفاده می شود. اکنون به نظر می رسد که “سنجاب ارغوانی” واقعاً وجود دارد. درحقیقت، یک زوج آمریکایی ساکن سواحل “جرسی” در پنسیلوانیا در باغ خانه خود سنجابی را به دام انداختند که به رنگ ارغوانی است.
“کانی امرت” زمانی که همسرش “پرسی” را صدا زد تا یک مخلوق عجیب را به وی نشان دهد به چشمان خود اعتماد نمی کرد.
پس از اینکه این زوج توانستند این حیوان را به دام اندازند از آن چند عکس گرفتند و به همسایگان خود نشان دادند تا آنها هم نظرشان را درباره رنگ عجیب این سنجاب بگویند. سپس، حیوان را آزاد کردند و اجازه دادند که به جنگل بازگردد.
همچنین، این خانواده با دانشمندان تماس گرفتند و از آنان خواستند تا درباره اینکه چگونه یک سنجاب می تواند ارغوانی باشد توضیح دهند. پوست خز این جوندگان کوچک می تواند تنوع رنگی بسیاری شامل قرمز، خاکستری، قهوه ای، سیاه و حتی سفید (در موارد زالی) داشته باشد اما بی تردید توضیح درباره یک خز ارغوانی کمی دشوار است.
براساس گزارش دیلی میل، درحقیقت هنوز به درستی مشخص نیست که این سنجاب چگونه به رنگ ارغوانی درآمده است اما این احتمال وجود دارد که کسی آن را رنگ کرده باشد. هرچند به نظر می رسد این رنگ یک دست تر از چیزی است که بتوان گفت با اسپری رنگ شده است.
همچنین اگر این سنجاب در اثر بی احتیاطی داخل حوضچه رنگ یا ترکیبات شیمیایی می افتاد تاکنون زنده نمانده بود.
“کریش پیلای”، استاد دانشگاه پنسیلوانیا توضیحی برای رنگ پوست خز این سنجاب ارائه کرد و گفت که به نظر می رسد این حیوان با رنگ “ارغوانی امپراتوری” رنگی شده است. این رنگ یک ترکیب بروم ارگانیک است که در میان جانوران نرم تن به وفور یافت می شود.
این محقق با تائید بر اینکه این موقعیت اصلا برای این سنجاب خوب نیست خاطرنشان کرد که به نظر می رسد مقدار بروم در سیستم بدن این جونده بسیار بالا باشد.



نظرات شما عزیزان: